گفتار استاد:
«حمزة بن عبد العزیز دیلمی» ، معروف به «سلار دیلمی» ، در حدود 448 تا 463 (هجری قمری) درگذشته است. شاگرد شیخ مفید و سید مرتضی، وخود اهل ایران است و در«خسرو شاه» تبریز درگذشته است. کتاب معروف او در فقه ، به نام «مراسم» است
سلار هر چند هم طبقه شیخ طوسی است ، نه از شاگردان او ، در عین حال محققحلی در مقدمه کتاب المعتبر از او و ابو الصلاح حلبی به عنوان «اتباع الثلاثه» نام میبرد ، یعنی او را از پیروان میشمارد که علی الظاهر مقصود این است این سه نفر تابع و پیروان سه نفر دیگر، شیخ مفید ، سید مرتضی و شیخ طوسی بوده اند.» (1)
زندگی او
شیخ حمزة بن عبد العزیز ابویعلی دیلمی ، فقیه ، ثقه ، شخصیت جلیل القدر ویکی از اعیان طائفه ، معروف به «سلار» میباشد. او پیشتاز در فقه ، ادب و علوم و معارف اسلامی بوده است. او بر شیخ مفید و بر سید مرتضی علم الهدی قرائت نموده است.
ولادت او همانند دیگر معاریف و مفاخر مکتب اسلام درست روشن ومشخص نیست، ولی نام او حمزة بن عبد العزیز دیلمی طبرستانی،کنیهاش ابویعلی ملقب به سلار، فقیهی است بزرگوار و شیخی است جلیل القدر و عظیم الشان که ازمفاخر و اعیان فقهای امامیه میباشد. سلار معرب«سالار» میباشد که به معنای امیر و رئیس کل میباشد. ولادتش در مازندران صورت گرفته است. او به قصد تکمیل تحصیلات اسلامی خویش به مرکز حوزه علمیه آن روز که بغداد و اخیرا نجف بودهاست ، مهاجرت کرده است.
گفتار صاحب ریحانه:
مرحوم مدرس میگوید:
«او یکی از اعاظم علمای متقدمین اثنی عشریه است که در علم و ادب مقدم بوده و فتاوی و اقوال او در کتب فقهیه مذکور میباشد. وی از شاگردان شیخ مفید و علمالهدی و از مشایخ روایتی شیخ ابو علی طوسی(پسر شیخ طوسی) است و گاهی بهسمت نیابت از سید مرتضی در بغداد درس میگفته است و در اثر فقاهت و جلالت مراتب علمیه از طرف سید به منصب حکومت شرعیه و فصل خصومات و مرافعات دینیه در بلاد حلب منصوب شده است. » (2)
تالیفات او
او تالیفات متعددی در زمینه فقه و اصول فقه و کلام دارد که چند نمونه از آنها ذکر میشود:
1) الابواب و الفصول(در فقه)
2) التذکرة فی حقیقة الجوهر(کلام)
3) التقریب (اصول فقه)
4) الرد علی ابی الحسن البصری فی نقض الشافی.
هنگامی که ابو حسن بصریکتابی در نقض الشافی سید مرتضی نوشت ، سید مرتضی به سلار دستور داد که نقضآن را بنویسد ، پس کتاب او «نقض نقض الشافی» شناخته شد و تفصیل آن به این ترتیبمیباشد:
قاضی عبد الجبار معتزلی کتابی در نقض مذهب شیعه تالیف نموده و نام آن را «المغنی الکافی» نهاد.
سید مرتضی کتاب الشافی فی نقض الکافی را در رد آن تالیف نمود و ابو الحسن بصری کتابی در نقض کتاب شافی سید مرتضی نوشت ، سلار هم در رد نوشته ابو الحسن بصری ، به امر سید مرتضی کتاب فوق را تالیف نمود.
5) المراسم العلویه و الاحکام النبویه در فقه که با ده کتاب دیگر به نام جوامع الفقه در ایران به چاپ رسیده و اخیرا توسط انتشارات آقای علی اصغر مروارید تجدید طبع شده است.
6) المقنع فی المذهب(کلام)
در رجال نجاشی نام او را به هنگام دفن استاد خویش سید مرتضی علم الهدی جزء تشییع کنندگان در کنار ابویعلی جعفری داماد مفید میبینیم ، جائی که میگوید:
«پس از فوت سید مرتضی من مباشر غسل او بودم و با من ابو یعلی محمد بن الحسنالجعفری و سلار بن عبد العزیز... همراه بود.» (3)
شاگردان او
از شاگردان او «ابی جنی» ادیب و نحوی معروف است. گویند او به ملاقات سلاررسیده و بحثی از ادبیات را پیش او خوانده است و آن هنگامی بوده است که سلار در اثرضعف و پیری نمیتوانسته است زیاد صحبت کند. او شرح مطلب را روی تختهایمینوشت و او از روی تخته یاد میگرفت.
و از دیگر شاگردان او ، فاضل نحوی است که در سال 448 از دنیا رخت بربسته است.
وفات او:
او به سال 448 یا463 ه.ق و در خسروشاه(خسروشهر) آذربایجان ، در چندفرسخی تبریز به رحمت ایزدی پیوست و در همانجا مدفون گردید و اکنون به زبانمحلی به «شیخ سالار» معروف است. (4)
پینوشتها:
1) آشنایی با علوم اسلامی،ص 298.
2) ریحانة الادب،ج3،ص 50.
3) رجال نجاشی،ص 270،کد معرفی 708- روضات الجنات،ج 2،ص 372.
4) روضات الجنات،ج 2،ص373- هدیة الاحباب،محدث قمی،ص 150- مستدرک الوسائل،محدثنوری،ص496.
کلمات کلیدی: حمزة بن عبد العزیز دیلمی، سلار دیلمی، شیخ سلار