گفتار استاد:
«حمزة بن عبد العزیز دیلمی» ، معروف به «سلار دیلمی» ، در حدود 448 تا 463 (هجری قمری) درگذشته است. شاگرد شیخ مفید و سید مرتضی، وخود اهل ایران است و در«خسرو شاه» تبریز درگذشته است. کتاب معروف او در فقه ، به نام «مراسم» است
سلار هر چند هم طبقه شیخ طوسی است ، نه از شاگردان او ، در عین حال محققحلی در مقدمه کتاب المعتبر از او و ابو الصلاح حلبی به عنوان «اتباع الثلاثه» نام میبرد ، یعنی او را از پیروان میشمارد که علی الظاهر مقصود این است این سه نفر تابع و پیروان سه نفر دیگر، شیخ مفید ، سید مرتضی و شیخ طوسی بوده اند.» (1)
کلمات کلیدی: حمزة بن عبد العزیز دیلمی، سلار دیلمی، شیخ سلار
در فاصله ? کیلومتری خسروشاه در جانب شرقی دهستان "تازه کند" تپه خاکی واقع شده است که یانق
تپه نامیده می شود.ارتفاع این تپه از سطح اراضی اطراف چیزی در حدود 18 مترو وسعتش در حدود ??
هزار متر مربع است که در سال ???? هجری شمسی مورد بازدید چارلز برنی قرار گرفت. در مرداد ماه
سال ???? هجری شمسی یک هیات 4 نفره انگلیسی به سرپرستی چارلز برنی ,استاد دانشگاه
منچستر انگلیس و همکاری همسرش خانم بیرمنگام و دستیارش لاوسون به مدت ? هفته دست به
حفاری در قسمت شرقی تپه زدند.
کلمات کلیدی: یانق تپه، تازه کند، چارلز برنی، هزاره ششم قبل از میلاد
خاندان خسروشاهى از خاندانهاى اصیل فقهى و روحانى آذربایجان است که روحانیت و فقاهت در آن دودمان سالیان متمادى - شاید 200 یا 300 سال - جریان و استمرار داشته است. (1)
بزرگان بسیارى از این خاندان در عرصه دانش و فضیلت ظهور کردهاند. برخى از آنها از ستارگان پر فروغ علم و فضیلت به شمار مىروند؛ که از جمله آنها مىتوان آیةاللَّه سیدابوالحسن خسروشاهى، از علماى قرن سیزدهم هجرى را نام برد. این مرد بزرگ که یکى از فقهاى نامدار شیعه است، جدّ اعلاى خاندان خسروشاهى به شمار مىرود. فرزانگانى که از این خاندان در عرصه اجتهاد ظهور کردهاند، عبارتند از:
ادامه مطلب...
کلمات کلیدی:
خسروشهر
خسروشهر یکی از شهرهای استان آذربایجان شرقی است که در بخش خسروشهر شهرستان تبریز واقع شدهاست. این شهر مرکز بخش خسروشهر است. طبق آخرین سرشماری مرکز آمار ایران که در سال 1385صورت گرفتهاست، این شهر با جمعیتی بالغ بر 12.794نفر،نوزدهمین شهر پرجمعیت استان آذربایجان شرقی محسوب میشود.
نام شهر
نام قدیم این شهر خسروشاه بوده که پس از انقلاب سال 1357، به خسروشهر تغییر نام داد. نام خانوادگی اکثر اهالی این شهر کلمهای دوبخشی است که بخش دوم آن خسروشاهی است همانند کرمی خسروشاهی، صبوری خسروشاهی، محمدی خسروشاهی، مصطفوی خسروشاهی و غیره. خود اهالی شهر معمولا از بخش اول نام خانوادگی برای نام بردن از هم استفاده میکنند.
تاریخچه
شهری که اکنون خسروشهر نامیده میشود در هزاره اول قبل از میلاد، منطقه مسکونی قبیلهای بوده و نامش در آن زمان «آنیاشتانیا» بودهاست. مطابق نوشته دیاکونف، مورخ مشهور روسی، در دوران حکومت ماد، قلاع این منطقه استراتژیکی بوده است. آنیاشتانیا هم مستثنی از این قاعده نبودهاست. بنابراین آنیاشتانیا در منطقهای که دارای دیوارهای بلند با ارتفاع 5 الی 7ذرع و عرض 2الی 3ذرع و برجهایی به فاصله 200ذرع از همدیگر بهصورت مضرس و دندانهدار بنا شده بود.
این قلعه را مانند قلاع دیگر، رئیس ویس (قبیله) اداره میکرد و کنترل تمامی آن و همچنین باز و بسته بودن دروازهها با دستور رئیس ویس امکانپذیر بودهاست. روزها صبح زود فقط یک دروازه باز میشد و دامداران رمههای خود را به چرا میبردند، اما شبها دروازه بسته میشد.
در مراسم و جشنهای مخصوص کشاورزان و دامداران بهدستور رئیس قبیله هر دو دروازه باز میشد، اما هنگام احساس خطر و حمله قبایل دیگر فوراً دروازهها بسته میشد و قلعه حالت جنگی به خود میگرفت. در فاصلهای نه چندان دور، قلعه دیگری به نام «قلعه دینگو» قرار داشت که در آن قلعه نیز که کوچکتر از آنیاشتانیا بوده، قبیله دیگری میزیستند که گاهی مورد هجوم قلعه آنیاشتانیا و یا بالعکس قرار میگرفتند.
جغرافیا
شهر خسروشهر در منتهیالیه ارتفاعات کوههای سهند قرار گرفتهاست. ارتفاع این شهر از سطح دریا، 1.357متر میباشد. قسمتی از شهر در داخل دره قرار دارد. این شهر در فاصله بین کوههای سهند و دشت تبریز قرار دارد. بهعلت موقعیت ممتاز شهر خسروشهر، کلیه امکانات مورد نیاز مرکز استان از محدوده این شهر و مناطق تابعه آن میگذرد. بهعنوان مثال، آب شرب شهر تبریز، شبکه گازرسانی، خطآهن تبریز-تهران، محور تبریز-میاندوآب-سنندج از اهم این موارد است و همچنین بدلیل همین موقعیت ممتاز و نزدیکی به شهر تبریز کارخانجات متعددی در پیرامون این شهر فعالیت می کنند که باعث توسعه ی اقتصادی بیشتر این شهر نسبت به شهر های دیگر استان شده است
مشاهیر
منبع : ویکی پدیا ( وبگاه مرکز آمار ایران )
کلمات کلیدی: خسروشهر، استان آذربایجان شرقی، آنیاشتانیا، خسروشاهی، مشاهیر، مکانهای تاریخی